Sanayide Düşük Verimli Elektrik Motorlarının Dönüşümü Programı

Sanayide Düşük Verimli Elektrik Motorlarının Dönüşümü Programı

ETKİNLİK TARİHİ: 22 Nisan 2022

Uluslararası Enerji Ajansı’nın tahminlerine göre tüm dünyadaki elektrik tüketiminin yaklaşık %45’i elektrik motor sistemleri tarafından tüketilmektedir. Sanayideki elektrik tüketiminin ise ortalama %65’i motor sistemlerinden kaynaklanmaktadır(1). Elektrik enerjisini mekanik enerjiye çeviren elektrik motorları, sanayide pompalar, fanlar, presler, kompresörler, deÄŸirmenler, taşıma sistemleri gibi pek çok makine ve teçhizatta kullanılmaktadır. Bununla birlikte, motorlar tüm elektrik enerjisini kullanılabilir mekanik enerjiye dönüÅŸtürmez ve bazıları dönüÅŸüm iÅŸlemi sırasında ısı olarak kaybolur. Enerji tüketiminin büyük kısmını oluÅŸturan standart alçak gerilim orta boyutlu motorlarda (0,75 kW - 375 kW) en verimli ticari olarak bulunan modeller, en az verimli olanlara kıyasla %30 enerji tasarruf edebilir. Çünkü bir elektrik motorunun yaÅŸam boyu maliyetinin yaklaşık %97’sini elektrik maliyeti oluÅŸturmaktadır. ÇoÄŸu durumda, verimsiz olanlardan daha verimli bir motor seçmek iyi bir iÅŸ önermesidir ve sürekli kullanımdaki motorlar için 1 yıldan az bir sürede ve diÄŸerleri ise 2-3 yılda kendini geri ödemektedir. Motorların yirmi yıla kadar ömrüne sahip olduÄŸu göz önüne alındığında, bu herhangi bir tedbirle çok iyi bir yatırım olarak görülebilir(2).

Bu nedenle, BirleÅŸmiÅŸ Milletlerin Herkes için Sürdürülebilir Enerji (SE4ALL) giriÅŸimi, enerji verimli motorları ve motor güdümlü sistemleri; ülkelerin sera gazı emisyonlarını azaltma, önemli ekonomik yararlar ve refah yaratma potansiyeline sahip yüksek etkili bir fırsat (high impact opportunity) olarak tanımlamıştır. Buna göre, elektrikli motorlar için tüm ülkeler tarafından en iyi uygulama politikaları benimsenmiÅŸ olursa, 2030 yılına kadar dünyada yaklaşık 322 TWh elektrik ve 206 Mt CO2 emisyonu tasarrufu saÄŸlanabilir.

Bu durumun farkına varan geliÅŸmiÅŸ ülkelerde sanayiye yönelik motor dönüÅŸüm programları çok boyutlu yürütülmekte ve sonuçları izlenmektedir. Özellikle ABD, Kanada, İsviçre, Hollanda ve Almanya bu alanda başı çeken ülkelerdir. Tüm dünyadaki motor üreticilerinin yaklaşık üçte birine sahip olan Çin’de de bu alanda son birkaç yıldır önemli çalışmalar yürütülmektedir.

22 Temmuz 2005 tarihli Avrupa BirliÄŸi Resmi Gazetesi’nde, enerji kullanan ürünlerin çevreye duyarlı tasarım gereklerini düzenleyen 2005/32/EC çerçeve Direktifi yayımlanmıştır. 31.10.2009 tarihli AB Resmi Gazetesi’nde söz konusu yönetmelik tadil edilerek kapsamı enerji ile ilgili ürünlerin çevreye duyarlı tasarım gerekleri olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir (2009/125/EC). Ardından bu yönetmeliÄŸin uygulanmasına yönelik olarak çeÅŸitli ürün gruplarına iliÅŸkin uygulama tebliÄŸleri (regülasyonlar) yayımlanmıştır. Bu uygulama tebliÄŸlerinden biri de 23 Temmuz 2009 tarihli AB resmi Gazetesi’nde yayımlanmış olan Elektrik Motorları ile İlgili Çevreye Duyarlı Tasarım Gereklerine Dair TebliÄŸ (Ecodesign Regulation for Electric Motors – 640/2009/EC)’dir. Gümrük BirliÄŸi AnlaÅŸması’ndan kaynaklı AB Teknik Mevzuatına uyum yükümlülükleri çerçevesinde söz konusu tebliÄŸe iliÅŸkin yükümlülükler Türkiye’de de yayımlanarak 2011 yılından baÅŸlamak üzere kademeli olarak yürürlüÄŸe girmiÅŸtir.

GeliÅŸmiÅŸ ülkelere kıyasla “enerji yoÄŸun” ekonomilerden biri olan ve nihai enerji tüketiminin yaklaşık %34’ünün, net elektrik tüketiminin ise %47’sinin sanayi sektöründe gerçekleÅŸtiÄŸi ülkemizde, sanayide enerji verimliliÄŸi alanında yapılabilecek iyileÅŸtirmeler kaynak verimli ve sürdürülebilir bir üretim yapısına geçiÅŸin saÄŸlanmasında önemli potansiyel taşımaktadır.

Bu bilgiler ışığında, ülkemizin etkin bir motor dönüÅŸüm politikası geliÅŸtirmesi ve bunu ulusal boyutta hayata geçirmesi bir gereklilik olarak ortaya çıkmıştır. Bu alandaki uluslararası tecrübeler incelendiÄŸinde, elektrik motorlarına iliÅŸkin politika ve programlarda kullanılan temel araçların; finansal teÅŸvikler, ulusal zorunlu minimum enerji performans standartları ve eÄŸitim ve kapasite geliÅŸtirme programları olduÄŸu görülmektedir. Verimli motorlara dönüÅŸümün saÄŸlanabilmesi için tüm bu araçların entegre bir ÅŸekilde ulusal ve uluslararası enerji politikalarıyla uyum içerisinde kullanılması gerekmektedir.

Elektrik motorlarında yapılacak bir dönüÅŸümün enerji verimliliÄŸinin artırılmasında en kısa yollardan biri olduÄŸu düÅŸüncesiyle, Onuncu Kalkınma Planında bu konuya özel verilmiÅŸtir.

Onuncu Plan kapsamında “Sanayide Enerji VerimliliÄŸi” bileÅŸeni kapsamındaki eylemlerin yürütülmesinden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sorumludur. BileÅŸen kapsamında yer alan politikalar aÅŸağıdaki gibidir(3):

Politika 1: DüÅŸük verimli AC elektrik motorlarının daha yüksek verimli olanlarıyla deÄŸiÅŸtirilmesi.
Politika 2: KOBİ’lerin enerji verimliliÄŸi konusundaki eÄŸitim, etüt ve danışmanlık hizmetlerinin desteklenmesine yönelik mekanizmaların iyileÅŸtirilmesi.
Politika 3: Enerji verimliliÄŸi alanındaki teknolojilerin ve iyi uygulama örneklerinin KOBİ’lerde yaygınlaÅŸtırılması.

Bu bileÅŸen kapsamındaki en önemli politika baÅŸlığı, düÅŸük verimli AC elektrik motorlarının daha yüksek verimli olanlarıyla deÄŸiÅŸtirilmesidir. Bu çerçevede Verimlilik Genel MüdürlüÄŸü, “Sanayide Kullanılan DüÅŸük Verimli AC Elektrik Motorlarının Daha Yüksek Verimli Olanlarıyla DeÄŸiÅŸtirilmesi” baÅŸlığı verilen politikayı, bir program çerçevesinde yürütme kararı almıştır.

“Sanayide Elektrik Motorlarının DönüÅŸümü Programı”nın amacı, “Türk sanayisinin enerji verimli üretim yapmasına ve karbon salınımının azaltılmasına katkı saÄŸlamak üzere üretimde kullanılan bağımsız ve akuple 7.5 kW ve üzeri elektrik motorlarının verimli motorlarla deÄŸiÅŸtirilmesi ve gerek elektrik motoru üreticileri gerekse nihai kullanıcıların teknolojik geliÅŸiminin desteklenmesi”dir. “Sanayide Kullanılan Verimsiz Elektrik Motorlarının DönüÅŸümü Programı” çok taraflı ve katılımcı bir bakış açısıyla uzun vadede nihai hedeflerine ulaÅŸabilecektir.

Verimlilik Genel MüdürlüÄŸü tarafından yürütülecek olan bu program kapsamında gerçekleÅŸtirilmesi planlanan faaliyetler 5 ana bileÅŸen etrafında oluÅŸturulmuÅŸtur:

1. Sanayide kullanılan 7,5 kW ve üzeri AC motorlarına iliÅŸkin envanterin çıkarılması,
2. Enerji verimli elektrik motorlarına iliÅŸkin mevzuatın ve denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi, 
3. Sanayideki elektrik motorlarının dönüÅŸümünün hızlandırılması için finansal destek modellerinin geliÅŸtirilmesi,
4. Elektrik motoru üreticilerinin teknoloji düzeylerinin ve üretim kapasitesinin geliÅŸtirilmesi,
5. İşletmelerde enerji verimli motorlara ilişkin farkındalığın artırılması.

Program kapsamda, sanayicilerimize yönelik destek ve teÅŸvikler, sanayicimizi bu konuda bilgilendirecek eÄŸitimler, üretilecek kılavuzlar ve mevzuatla belirlenecek asgari enerji performans standartları, hedeflenen dönüÅŸümün gerçekleÅŸtirilmesinde önemli birer araç olarak kullanılması öngörülmektedir.

Bu kapsamda, toplam 62 ilde yer alan ve önceden belirlenen imalat sektörlerine iliÅŸkin faaliyet gösteren ve yıllık elektrik tüketimi 50 TEP ve üzeri olan 887 sanayi iÅŸletmesine ait motor envanteri bilgileri, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüklerinin çalışmaları sonucu elde edilmiÅŸ ve analiz çalışmalarına baÅŸlanmıştır. Yaklaşık 95.000 adet motorun analiz edildiÄŸi çalışma dünyanın en kapsamlı motor envanteridir. Yürütülen envanter çalışmasına göre ülkemizde sanayideki 7,5 kW üzeri güçteki motorların %88’i düÅŸük verim sınıfındadır (eko-tasarım tebliÄŸinde belirtilen standartlara göre). Ortalama yaÅŸ 12 yıl, ortalama güç 42 kW, ortalama çalışma süresi 5.400 saat, yüklenme oranı ise %77 olarak tespit edilmiÅŸtir. Ayrıca motorların ortalama sarım sayısının ikinin üzerinde olduÄŸu, %26’sının pompalarda, %25’inin fanlarda, %11’inin ise taşıyıcı sistemlere kullanıldığı belirlenmiÅŸtir.

Envanter raporuna şu linkten ulaşılabilir: http://vgm.sanayi.gov.tr/Files/Documents/envanter-raporu-17102016113020.pdf

Bunun yanında benzer ülke programlarının baÅŸarıya ulaÅŸmasında önemli etkenler arasında deÄŸerlendirilen iÅŸletmelerin finansmana eriÅŸimin saÄŸlanması, Türkiye’de elektrik motorlarının dönüÅŸümü programının da ana eksenlerinden biridir. DönüÅŸüm programının ülke genelinde yaygınlaÅŸtırılması öncesinde, bir ilde pilot uygulama yapılması planlanmıştır. Bu kapsamda yapılan deÄŸerlendirmede, daha önce bir Enerji VerimliliÄŸi Danışmanlık firması (EVD) tarafından 130 iÅŸletmede enerji verimliliÄŸi etütleri gerçekleÅŸtirilmiÅŸ olan Kayseri OSB seçilmiÅŸtir. Bu kapsamda, KOSGEB, “Sanayide Kullanılan Verimsiz Elektrik Motorlarının DönüÅŸümü Destek Kredisi Programı” adı altında yeni bir program tasarlamıştır. Kredi Faiz DesteÄŸi Programına göre KOSGEB’in belirlediÄŸi bankalar tarafından saÄŸlanacak kredi ile KOBİ başına en fazla 300.000 TL tutarında, 1 yıl geri ödemesiz geri kalanı 3’er aylık eÅŸit taksitler halinde toplam 36 ay vadeli ve Banka tarafından talep edilmesi durumunda %80’i KGF tarafından teminatlı kredi kullandırılması ve kredi faiz tutarının tamamının KOSGEB tarafından karşılanması öngörülmüÅŸtür. Bu çerçevede, ilgili destek programının tarafları olan KOSGEB, BSTB, Kayseri OSB MüdürlüÄŸü (KOSBM) ve bankalar arasında protokol Ekim 2015 tarihinde imzalanarak kredi faiz desteÄŸi programı uygulamaya alınmıştır.

Programa ilgi ve baÅŸvuru düzeyi düÅŸük kalmış, 2016 yılı sonunda Kayseri’deki çalışma tamamlanmıştır. Bunun yanında, KOSGEB İcra Komitesi’nin kararı ile seçilecek bir OSB’de daha Programın uygulanması için Bursa TSO ve OSB MüdürlüÄŸü ile yapılan ön görüÅŸmelerden olumlu sonuç alınmasını takiben Bursa’da da 2017 yılında pilot bir çalışmanın baÅŸlatılmasına yönelik hazırlıklara baÅŸlanmıştır. Bursa OSB’de faaliyet gösteren yaklaşık 250 firmanın yaklaşık yarısının büyük iÅŸletme olması ve dolayısıyla KOSGEB’in kredi faiz desteÄŸinden faydalanamaması nedeniyle bu firmalara yönelik ayrı bir finans modeli üzerinde çalışmalar devam etmektedir. Bu kapsamda, EVD firmalarının enerji performans sözleÅŸmesi modelleri ile bankaların uzun vadeli kredi programları üzerinde görüÅŸmeler sürdürülmektedir. Hazırlık çalışmaları kapsamında Bursa OSB’de faaliyet gösteren 126 sanayi iÅŸletmesinin motor envanteri çıkarılmıştır. Yaklaşık 8.500 motorluk bu veritabanı analiz edilerek dönüÅŸüm için firmalara alternatifli destek modelleri sunulması planlanmaktadır.

DiÄŸer taraftan ülkemizdeki elektrik motor üreticileri ile iÅŸbirlikleri geliÅŸtirilmiÅŸ ve bir dernek altında örgütlenmeleri saÄŸlanmıştır. Elektrik Motorları Sanayicileri DerneÄŸi (EMOSAD) 2016 yılı içerisinde kurularak faaliyetlerine baÅŸlamıştır. Ayrıca Onuncu Plan kapsamında yer verilen ve ülkemizde üretimi olmayan motor verimini artırıcı teçhizatların (deÄŸiÅŸken hız sürücüsü vd.) üretimine yönelik yatırımlarının izlenmesi amacıyla çeÅŸitli çalışmalar yürütülmektedir.

2015 yılında dünyada 12 milyar Dolarlık pazar hacmine sahip olan elektrik motorları sektörü (0,75 kW üzeri) ülkemizde 200 milyon dolarlık büyüklüÄŸe ulaÅŸmıştır. Dünyadaki en büyük motor üreticileri içerisinde ülkemizden üç ÅŸirketimizin ilk 30 içerisinde bulunması da ülkemiz açısından gurur vericidir. Dünyada 3.000’in üzerinde motor üreticisi bulunmaktadır.

7,5 kW üzeri motorlarda ülkemizde piyasaya yılda yaklaşık 400 bin yeni motor (35 bin adedi ithal) girmektedir. Yıllık toplam yerli üretim kapasitesi ise 500 bin adettir (ihracat 77 bin adet). Ülkemizin 2015 yılında 7,5 kW üzeri motorlarda; 45 milyon Dolarlık ihracatı, 98 milyon Dolarlık ithalatı, tüm güçlerdeki motorlarda ise; 67 milyon Dolarlık ihracatı, 178 milyon Dolarlık ithalatı vardır.

“Sanayide Elektrik Motorlarının DönüÅŸümü Programı” kapsamında öncelikle kullanıcılar olmak üzere üreticiler, kamu ve özel kesimdeki tüm ilgili tarafların bilinçlendirilmesi ve bu dönüÅŸümün getireceÄŸi faydaların aktarılmasına yönelik etkinliklerin yürütülmesi Programın temel bir ayağını oluÅŸturmaktadır.

Bilinçlendirme ve kapasite geliÅŸtirmeye yönelik etkinlikler, baÅŸta iÅŸletmeler olmak üzere Organize Sanayi Bölgeleri, Sanayi Odaları, Sektör Birlikleri, Meslek KuruluÅŸları ve konunun politika ve yaptırım düzeyindeki paydaşı olan ilgili kamu kurumlarını hedef almaktadır. Bir diÄŸer yandan söz konusu dönüÅŸümün gerçekleÅŸtirilmesinde finansal destek mekanizmalarının oluÅŸturulması temel bir bileÅŸen olarak görüldüÄŸünden KOSGEB, Kalkınma Bankası, Kalkınma Ajansları ve TURSEFF gibi finansal destek ve teÅŸvik saÄŸlayan kuruluÅŸlar da Programın katılımcı bakış açısında önemli paydaÅŸlar olarak görülmektedir.

Verimlilik Genel MüdürlüÄŸü bu doÄŸrultuda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı taÅŸra teÅŸkilatı olan Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüklerine yönelik bilinçlendirme etkinlikleri düzenlemektedir. Ayrıca Organize Sanayi Bölge Müdürlüklerinde düzenlenen konuya iliÅŸkin toplantılar, konferanslar ve paneller ile daha kapsamlı bilinçlendirme etkinlikleri yürütülmektedir. İşletmeler düzeyinde ise uygulanacak pilot çalışmalar ile elde edilen faydanın ortaya koyulması ve iyi uygulama örneklerinin yaygınlaÅŸtırılması amaçlanmaktadır.

Verimlilik Genel MüdürlüÄŸü tarafından yürütülen bilinçlendirme faaliyetleri arasında, motor üreticileri ile bilinçlendirme toplantıları; elektrik motorları ve temiz üretim alanında VGM tarafından gerçekleÅŸtirilen çalışmaların sunulduÄŸu konferans, panel, seminer vb. etkinliklere katılım saÄŸlanması, üniversitelerde “Sanayide Enerji VerimliliÄŸi” konulu konferanslar düzenlenmesi, Verimlilik Haftası kapsamında panel, çalıştay vb. etkinlikler yer almaktadır.

DönüÅŸüm programının en önemli ayaklarından birisi de test altyapısının geliÅŸtirilmesidir. Bu kapsamda, Bakanlığımız ile kamu ve sektör temsilcileri arasında yapılan toplantılar neticesinde üretici laboratuvarları dışında ülkemizde bu testleri yapabilecek bir laboratuvar bulunmadığı, etkin bir piyasa denetimi yapılamayacağı ve sonuç olarak bilhassa ithal elektrik motorları baÄŸlamında sektörün problemler ile karşılaÅŸma ihtimali tespit edilmiÅŸtir. BSTB’nin enerji verimliliÄŸi çalışmaları kapsamında elektrik motorlarının verimlilik sınıflarının doÄŸrulanması amacıyla TSE’de bir elektrik motoru test laboratuvarının kurulmasına yönelik piyasa araÅŸtırması ve fizibilite çalışmaları baÅŸlatılmıştır. Bu aÅŸamada 2014 Åžubat ayında TSE tarafından tamamlanan fizibilite çalışmasına istinaden laboratuvar kurulumu için ihale süreci baÅŸlatılmış ve güç aralığı 0,75-90 kW olan Motor Deney Laboratuvarı, Mart 2015 tarihinde, TSE (Gebze) Kalite Kampüsü Elektroteknik Laboratuvarı MüdürlüÄŸünde tesis edilmiÅŸtir. Laboratuvar, kabul testleri sonrası AÄŸustos 2015 tarihinde aktif olarak çalışmalarına baÅŸlamış bulunmaktadır. Ayrıca bu süreç içerisinde TÜRKAK akreditasyon denetiminden baÅŸarıyla geçmiÅŸ ve konusunda ilgili standartlardan akreditasyonunu tamamlamıştır. 2017 yılında yapılacak yatırımlarla Gebze’deki laboratuvarın kapasitesi artırılarak, motor testleri için güç aralığı 375 kW’a kadar yükseltilecektir. Yine Onuncu Plan kapsamında yer alan, elektrik motorlarına iliÅŸkin piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri SÜGDGM ve TSE ile iÅŸbirliÄŸi içerisinde takip edilmiÅŸ, ithalat denetimleri konusunda Ekonomi Bakanlığı ile görüÅŸmeler sürdürülmüÅŸtür. AÄŸustos 2016 itibarıyla motorlara yönelik ithalat denetimleri baÅŸlatılmıştır.

Konuyla ilgili ayrıca Küresel Çevre Fonu (GEF) kapsamında bir proje geliÅŸtirilmiÅŸtir. BirleÅŸmiÅŸ Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iÅŸ birliÄŸi ile geliÅŸtirilen “KOBİ’lerde Enerji Verimli Elektrik Motorlarının Kullanımının TeÅŸvik Edilmesi Projesi”; KOBİ’lerde kullanılan verimsiz elektrik motorlarının piyasa dönüÅŸümü ile daha verimli hale getirilmesini saÄŸlamak üzere aÅŸağıdaki beÅŸ ana bileÅŸenden oluÅŸmaktadır:

• Türkiye’de yeni ve mevcut motorların enerji verimli hale getirilmesi için ilgili yasal çerçevenin güçlendirilmesi,
• Elektrik motoru sektörü için uygun yönetiÅŸim ve bilgi altyapısının geliÅŸtirilmesi, 
• Türk Standardları Enstitüsü (TSE) test laboratuvarlarının test imkânlarının geliÅŸtirilmesi,
• Motor dönüÅŸümüne yönelik mali destek modellerinin geliÅŸtirilmesi ve uygulanması,
• Kapsamlı farkındalık ve eÄŸitim programı uygulanması.

Yaklaşık dört milyon Dolarlık kısmı GEF katkısı olmak üzere kurumların ayni katkılarıyla yaklaşık 30 milyon Dolar bütçeye sahip olan Proje 2017 itibarıyla baÅŸlayacak olup beÅŸ yıl sürecektir.

Bakanlığımız tarafından yürütülen motor dönüÅŸüm programı, yurt dışında da ses getirmiÅŸ, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından oluÅŸturulan ve toplam 18 üyenin yer aldığı “Elektrik Motorları Görevgücü”ne ve iki yılda bir düzenlenen Motor Summit etkinliÄŸine Bakanlığımız da davet edilmiÅŸtir. Söz konusu etkinliklerde motor dönüÅŸümü alanında ülkemizde yürütülen çalışmalar hakkında sunumlar gerçekleÅŸtirilmiÅŸ, çeÅŸitli iÅŸ birlikleri kurulmuÅŸtur.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Çevre Programı (UNEP) ile Küresel Çevre Fonu Verimlilik için Birlik GiriÅŸimi (GEF - United for Efficiency Initiative) tarafından oluÅŸturulan “Elektrik Motorları Uzman Görevgücü”; kamu kurumları, uluslararası organizasyonlar, akademik kuruluÅŸlar, üreticiler ve finansal kurumların politika düzeyinde ve teknik alandaki temsilcilerinden oluÅŸmaktadır. Görevgücü üyeleri, enerji verimli ürünlere yönelik pazar oluÅŸturmada politika ve stratejiler geliÅŸtirerek, iyi uygulamaların yaygınlaÅŸmasına katkıda bulunmaktadır. UNEP’in yanı sıra, UNIDO, Uluslararası Bakır BirliÄŸi (ICA), motor üreticileri ile çeÅŸitli ülkelerden toplam 18 üyenin yer aldığı Görevgücü, elektrik motorlarında enerji verimliliÄŸinin geliÅŸtirilmesi ve pazarın dönüÅŸtürülmesi amacıyla finansman, mevzuat, izleme gibi çeÅŸitli alanlarda önerilerin ve iyi uygulama örneklerinin de yer aldığı bir “Politika Kılavuzu (Policy Guide)” hazırlamakla görevlendirilmiÅŸtir. Raporun 2017 Mart ayına kadar nihai hale getirilerek yayınlanması planlanmaktadır. Bu rapor, UNEP tarafından yayınlanarak uluslararası kamuoyu ile paylaşılacaktır. Bu raporda, ülkemizde yürütülen çalışmalara da yer verilmiÅŸ ve iyi uygulama örnekleri arasında gösterilmiÅŸtir.

Bu çalışmalara ek olarak, sanayide verimsiz elektrik motorlarının dönüÅŸümü konusunda bilinç ve farkındalığın artırılmasına yönelik “Elektrik Motorlarında Enerji VerimliliÄŸi” baÅŸlıklı bir kitapçık hazırlanarak sanayi iÅŸletmelerine ve OSB’lere dağıtılmıştır. Elektrik Motorlarında Enerji VerimliliÄŸi kitapçığında; elektrik motorları hakkında genel bilgiler, yüksek verimli motorların kullanımının artırılmasının saÄŸlayacağı faydalar, konuya iliÅŸkin iyi uygulamalar, elektrik motorlarının kullanıldığı sistemlerde enerji verimliliÄŸi odakları ve bu alanda ilgili yasal ve idari düzenlemelere yer verilmiÅŸtir. Kitapçığa ÅŸu baÄŸlantıdan ulaşılabilmektedir:

http://vgm.sanayi.gov.tr/Files/Documents/elektrik-motorlarinda-ene-1122016153522.pdf 

DönüÅŸüm programının diÄŸer ayaklarını oluÅŸturan piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri, motor test laboratuvarı ile GEF Projesine iliÅŸkin bilgilere ve envanter analizi raporu özetine Dergimizin ilerleyen bölümlerinde yer verilmiÅŸtir.

1 Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), (2011). “Energy-Efficiency Policy Opportunities for Electric Motor-Driven Systems”. 
2 BM Çevre Programı UNEP, (2016). “Accelerating the Global Adoption of Energy Efficient Electric Motors and Motor Driven Systems”.
3 Kalkınma Bakanlığı, “Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018)”.

M. Hürol METE / Sanayi ve Teknoloji Uzmanı (Verimlilik Genel MüdürlüÄŸü)



ÜYE GİRİŞİ