Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü Elektrik Motorları Projesi (S-EMOP)

Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü Elektrik Motorları Projesi (S-EMOP)

ETKİNLİK TARİHİ: 22 Nisan 2022

Åžekil 1. Elektrik motoru çeÅŸitlerinin gösterildiÄŸi bu ÅŸekildeki asenkron (indüksiyon) elektrik motorları Elektrik Motorları ile İlgili Çevreye Duyarlı Tasarım Gereklerine Dair TebliÄŸ (SGM-2012/2) kapsamında yer almaktadır [3].

Sanayinin en önemli girdilerinden biri olan enerji, ürün maliyetlerindeki önemli kalemlerden birini oluÅŸturmasına ilaveten üretiminde kullanılan kaynaklar, yerlilik oranlarının artırılmasına yönelik çalışmalara raÄŸmen hâlâ ülkemiz ithalatında önemli bir kalemi oluÅŸturmaktadır. Onuncu Kalkınma Planı’nda 2011 ve 2012 yıllarında enerji üretiminde kullanılan kaynakların ithalatı dış ticaret açığının sırasıyla %45 ve %62’sine tekabül ettiÄŸi ve ülkemizin OECD ve AB-27 ülkelerin ortalamalarının üzerinde enerji yoÄŸunluÄŸuna sahip olduÄŸu belirtilmekle beraber enerji verimliliÄŸi alanında yapılacak çalışmalara taşıdığı potansiyel sebebiyle büyük önem atfedilmektedir [1]. Bununla birlikte ekonomik ilerlememizin istikrarla sürdürebilmesi için enerji kaynaklarının ithalatının azaltılması ve üretilen enerjinin daha verimli kullanılmasının gerektiÄŸi öngörülmektedir. Bu nedenle Onuncu Kalkınma Planı’nda yerli sanayinin geliÅŸiminde üretim çeÅŸitliliÄŸinin ve katma deÄŸerinin yanı sıra verimliliÄŸinin de artırılmasının önemi vurgulanmaktadır.

Tespitlere göre sanayide harcanan elektriÄŸin %69’undan fazlası alternatif akım (AC) elektrik motorları tarafından kullanılmaktadır [2]. Bu tüketimin azaltılması amacıyla yüksek verimli elektrik motorlarının kullanımı enerji kaynaklarını ithal etmek durumunda olan ülkemiz için hem dış ticaret açığının azaltılmasında hem de daha düÅŸük maliyet ile üretim yapabilecek sanayici için uluslararası piyasalarda rekabet gücünün artırılmasında büyük önem arz etmektedir. Bu sebeplerden ötürü Onuncu Kalkınma Planı’nda Sanayide Enerji VerimliliÄŸinin Artırılması baÅŸlığı altında sanayide kullanılan düÅŸük enerji verimli motorların yüksek enerji verimli olanlarla deÄŸiÅŸtirilmesinin önemi stratejik olarak kabul görmüÅŸ ve bu strateji bir eylem planına dönüÅŸtürülmüÅŸtür.

 

Bakanlığımızın bu stratejiyi eyleme dönüÅŸtürürken sahip olduÄŸu en önemli araçlardan biri de uygulama yetkisi ve sorumluluÄŸuna sahip olduÄŸu ilgili teknik mevzuattır. AB Komisyonu tarafından yayınlanan tüm üye ülkelerce zorunlu olarak benimsenen bu teknik mevzuat neredeyse AB üye ülkeleri ile eÅŸ zamanlı olarak Bakanlığımızca yayınlanmakta ve yukarıda bahsedilen stratejik öncelik nedeniyle sanayide gerek üretim gerekse kullanım alanları itibarıyla uygulamalar yakinen devam etmektedir.

Bakanlığımız politikası bir taraftan sanayicimizin bu teknik mevzuata uygunluk seviyesini yükseltmesi için gereken desteÄŸi verirken bir taraftan da etkin denetim modelleri geliÅŸtirerek haksız rekabeti önlemek ve ülkemiz pazarında sadece bu mevzuata uygun ürünlerin arz edilmesini saÄŸlamaktır.

Anılan teknik mevzuat, “Elektrik Motorları ile İlgili Çevreye Duyarlı Tasarım Gereklerine Dair TebliÄŸ (SGM-2012/2)”, 2 Nisan 2012 tarihinde yürürlüÄŸe girmiÅŸ ve Åžekil 1’de sınıflandırması verilen elektrik motor çeÅŸitleri arasında gösterilen ve sanayide yaygın kullanımı bulunan asenkron AC motorlarının saÄŸlaması gereken verimlilik ÅŸartlarını belirlemiÅŸtir [3]. Söz konusu TebliÄŸ, yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren piyasada IE2 verim sınıfından daha düÅŸük verim sınıfına mensup olan alternatif akım motorların bulunamayacağını ve IE2 verim sınıfındaki elektrik motorlarının da hangi ÅŸartlar altında bulunabileceÄŸini belirtmiÅŸtir. Buradan hareketle sanayide hedeflenen dönüÅŸümün yaÅŸanabilmesi için son tüketicinin bilinçlenmesi, üreticilerin ve ithalatçıların mevzuata uyum saÄŸlaması gerekmektedir. Bunların saÄŸlanabilmesi için ise verimsiz ürünlerin piyasada bulunmaması gerekmektedir. Bu noktada istenilen piyasa ÅŸartlarına ulaşılabilmesinde ve üreticiler ile ithalatçılar arasındaki haksız rekabetin önlenmesinde piyasa gözetim ve denetim faaliyetleri kritik bir role sahiptir.

 

Şekil 2. IE Sınıflarının Sağlaması Gereken Verimlilik Alt Sınırları [4].

Genel MüdürlüÄŸümüzce de Elektrik Motorları ile ilgili denetimlerin öncelikli faaliyetler arasına alınmasına, bu baÄŸlamda yapılacak faaliyetlerin “Bütünsel Yaklaşım” ile deÄŸerlendirilerek projelendirilmesine karar verilmiÅŸtir. Bu kapsamda Sanayi Ürünleri GüvenliÄŸi ve Denetimi Genel MüdürlüÄŸü Elektrik Motorları Projesi (S-EMOP) Genel MüdürlüÄŸümüzce 16 Åžubat 2015 tarihinde baÅŸlatılmıştır.

Projemizin kurgulanmasında belirlenen üç temel amaç ÅŸunlardır:

Amaç 1. Sektörün teknik mevzuata uygunluk seviyesini yükseltmek ve bu ürünleri kullanan sanayicilerin farkındalığı artırılarak piyasanın enerji verimli ürünlere dönüÅŸümünün hızlandırılmasına yardımcı olmak.

Amaç 2. Bakanlığın bu ürünlerin denetimi ile ilgili denetim kapasitesini geliÅŸtirmek.

Amaç 3. Elde edilen veriler ve bu proje çerçevesinde tespit edilen koÅŸullara en uygun ithalat ve iç denetim modeli geliÅŸtirmek.

Projemizin amaçlarının baÅŸarılması için ulaşılması gereken hedefler aÅŸağıda sıralanmıştır:

Hedef 1. Denetçilerin uzmanlaÅŸtırılması; denetçilerin bu ürün grubu ile ilgili denetim kapasitesinin geliÅŸtirilmesi ve uzman denetçi havuzu oluÅŸturulması.

Hedef 2. İç piyasa denetimleri ile ilgili iyi denetim modeli kurulması.

Hedef 3. İthalat/Gümrük denetimleri ile ilgili usul esaslar oluÅŸturulması.

Hedef 4. Uygunluk deÄŸerlendirmesi sürecinin ortaya konması.

Hedef 5. Laboratuvar altyapısının yeterliliğinin incelenmesi.

Hedef 6. Sektörün mevzuata uygunluk seviyesinin ve uyumla ilgili sorunlarının tespit edilmesi, uygunluk seviyesinin arttırılması için denetimlerin araç olarak kullanılması.

Hedef 7. Sektörel analiz yapılması (piyasa aktörleri, piyasaya arz akışı, kullanıcı profili ve ÅŸekli, ürün profili ve kullanım miktarları).

Projenin üç aÅŸamalı olarak yürütülmesi planlanmış olup planlanan faaliyetlerin içeriÄŸi ve takvimi, ana hedeflerin dışına çıkılmamak üzere, proje uygulama sürecinde karşılaşılan sorunlara ve ihtiyaçlara göre revize edilmesine karar verilmiÅŸtir.

Projemizin hedeflerine ulaşılması için icra edilen ve edilmekte olan faaliyetlerimiz ÅŸunlardır:

Faaliyet 1. İç ve dış paydaÅŸlardan oluÅŸan bir proje ekibi belirlenmiÅŸtir.

Faaliyet 2. Mevcut mevzuatın gerekleri doğrultusunda denetim kontrol listeleri oluşturulmuştur.

Faaliyet 3. Piyasada yer alan önemli ekonomik aktörler belirlenmiÅŸtir.

Faaliyet 4. Test muayene altyapısı ve kapasitesi belirlenmiştir.

Faaliyet 5. Denetimlerin nerede, nasıl ve (oluÅŸturulan bir denetçi havuzu ile) hangi denetçilerle yapılacağı belirlenmiÅŸtir.

Faaliyet 6. Proje faaliyetleri program akış tarihleri belirlenmiştir.

Faaliyet 7. Belirlenen proje ekibi, denetçiler ve Türk Standardları Enstitüsü (TSE) yetkililerinin katılımıyla iyi uygulamaya sahip iki firmayı ziyaret etmiÅŸtir.

Faaliyet 8. Belirlenen proje ekibi, denetçiler ve TSE yetkililerinin katılımıyla uygunluk deÄŸerlendirme kuruluÅŸu olan TSE’nin faaliyete aldığı Elektrik Motor Laboratuvarı (Gebze) ziyaret edilmiÅŸ ve bir deÄŸerlendirme çalıştayı düzenlenmiÅŸtir.

Faaliyet 9. Birinci aÅŸama denetim faaliyeti olarak seçilen bir ilde pilot denetim uygulanmıştır.

Faaliyet 10. İkinci aÅŸama denetim faaliyeti olarak üretici ve ithalatçıların yoÄŸun olarak bulunduÄŸu üç ilde üretici ve ithalatçı firmalarda denetim uygulanmıştır.

Faaliyet 11. Son aÅŸama olarak proje çıktıları deÄŸerlendirilecek ve elektrik motorlarının yıllık denetim planı kapsamında yapılacak denetimler kurgulanacaktır.

Uygulanan Denetim Faaliyetleri

Birinci aÅŸama denetim faaliyeti kapsamında 15-17 Haziran 2015 tarihleri arasında Ankara ilinde bir pilot denetim gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir. Bu denetim sırasında 7 markadan toplam 12 adet IE2 verim sınıfından alınan numuneler TSE Elektrik Motorları Laboratuvarına teste gönderilmiÅŸtir.

İkinci aÅŸama denetim faaliyetleri kapsamında 2016 yılı içerisinde 1-5 AÄŸustos tarihlerinde Kocaeli ile İstanbul illerinde ve 15-19 AÄŸustos tarihlerinde İzmir ilinde üretici ve ithalatçı firmalarda yapılan denetimlerde farklı verim seviyelerinden 11 farklı markaya ait toplam 15 numune alınmış ve TSE Elektrik Motorları Laboratuvarına teste gönderilmiÅŸtir.

Denetimlerden kazanılan bilgi birikimi ile 15 Ağustos 2016 tarihinde AC elektrik motorlarının ithalat aşamasında enerji verimliliği mevzuatı kapsamında denetimleri başlatılmıştır.

Son aÅŸama olarak 2017 yılı içerisinde projenin çıktılarının deÄŸerlendirilmesi planlanmaktadır. Ayrıca yıl içerisinde belirli illerde satıcılarda etiket ve iÅŸaret kontrolü ile gerekli durumlarda numune alımı yapılacak olup fan, pompa ve kompresörcüler gibi elektrik motorlarını üretim girdisi olarak kullanan kullanıcılarda ise durum tespiti yapılacaktır. Yıl içerisinde yapılacak denetim faaliyetleri ile elde edilecek veriler ışığında 2018 yılından itibaren elektrik motorlarının düzenli olarak yıllık denetim planı kapsamında denetlenmesinin uygun olacağı mütalaa edilmiÅŸtir.

Denetim Faaliyetlerinin Sonuçları

Birinci aÅŸamada pilot denetim kapsamında 7 markadan alınan 12 farklı model elektrik motoru numunesinin 6 adedi tebliÄŸde zorunlu olan verim deÄŸerini direkt karşılarken, 4 tanesi ancak tolerans deÄŸerleri dikkate alındığında minimum saÄŸlanması gereken verim deÄŸerini karşılamaktadır. Son 2 adet numunenin ise test sonucunun tolerans deÄŸerlerinin de dışında bulunduÄŸu tespit edilmiÅŸtir. Anılan tebliÄŸin doÄŸrulama prosedürü kısmında bahsedildiÄŸi üzere verim deÄŸerleri tolerans aralığı dışında kalan 2 ürüne yönelik olarak yapılan test tekrarları neticesinde 2 markaya ait 2 ürünün beyan edilen verim deÄŸerlerini saÄŸlamadığı tespit edilmiÅŸtir.

İkinci aÅŸama denetimleri kapsamında üretici ve ithalatçıların yoÄŸun olarak bulunduÄŸu Kocaeli, İstanbul ve İzmir illerinde yapılan denetimler faaliyetlerinde ise 11 farklı markaya ait 15 numune alınmış olup deney ve muayene iÅŸlemleri devam etmektedir. Ayrıca bu aÅŸama kapsamında yapılan denetimler sırasında 12 farklı markanın farklı modellerinden olmak üzere 54 adet üründe çeÅŸitli nedenlerden dolayı teknik düzenlemeye aykırılık tespit edilmiÅŸtir. Bunların yanı sıra ithalat aÅŸamasında gerçekleÅŸtirilen 3 farklı markaya ait toplamda 400 adet IE1 verim sınıfı elektrik motoru tespit edilmiÅŸ olup 2 Nisan 2012 tarihinden itibaren IE2 verim seviyesinden düÅŸük motorlar piyasada bulunamayacağından söz konusu ürünlere tutanak tutularak satış yasağı konmuÅŸtur [3].

Projenin ikinci aÅŸama denetimlerinin bitiÅŸ tarihinden itibaren proje kapsamında yapılan denetim faaliyetlerinden bağımsız olarak yapılan denetimlerde ise 8 farklı markaya ait 57 üründe iÅŸaret, belge ve doküman kontrolü yapılmıştır.

Gelecek Planları

GeliÅŸtirilen denetim modeli birinci aÅŸama denetimlerinin çıktıları göz önünde bulunarak güncellenmiÅŸtir. Aynı süreç ikinci aÅŸama denetimler için tekrarlanacak ve en iyi denetim modeli oluÅŸturulacaktır.

Proje kapsamında eÄŸitilen uzman denetçi sayısının gelecek dönemde artırılması hedeflenmektedir.

Projenin sonuçları, ilgili üretici ve ithalatçı firmaların üye olduÄŸu sivil toplum kuruluÅŸlarıyla paylaşılarak, sorunların ve çözüm önerilerinin tartışılmasının yanı sıra beklentilerin paylaşılması saÄŸlanacaktır.

Sektör aktörleriyle yapılacak deÄŸerlendirme sonucunda ilgili tarafları belli aralıklarla bir araya getirecek uygun bir iletiÅŸim platformun kurulması saÄŸlanacaktır.

İthalat aÅŸamasında, gerek iç piyasa denetimlerinden elde edilen sonuçlar gerek TSE laboratuvar kapasitesi dikkate alınarak, ithal elektrik motorlarının belirli aralıklarla test edilmesi planlanmaktadır.

Son aÅŸama olarak denetim faaliyetlerinin sanayimize yansımasını gözlemlemek için 2017 yılı içerisinde kullanıcılarda durum tespiti yapılacaktır.

 

Kaynaklar

[1] T.C. Kalkınma Bakanlığı, “Onuncu Kalkınma Planı”, http://www.kalkinma.gov.tr/Lists/Kalknma%20Planlar/Attachments/12/Onuncu%20Kalk%C4%B1nma%20Plan%C4%B1.pdf, 2013 [Ocak 02, 2017].
[2] Waide, P. & Brunner, C.U., “Energy-Efficie.ncy Policy Opportunities for Electric Motor-Driven Systems”, International Energy Agency, 2011.
[3] T.C. BaÅŸbakanlık Mevzuatı GeliÅŸtirme ve Yayın Genel MüdürlüÄŸü, “Elektrik Motorları ile İlgili Çevreye Duyarlı Tasarım Gereklerine Dair TebliÄŸ”, http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=9.5.15872&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=elektrik%20motorlar%C4%B1, Mart 2015 [Ocak 02, 2017].
[4] Türk Standardları Enstitüsü, “TS EN 60034-30 Döner Elektrik Makinaları – Bölüm 30: Tek Hız Kademeli, Üç Fazlı Kafesli Endüksiyon Motorlarının Verimlilik Sınıfları (IE Kodu)”, sayfa 12-14, Aralık 2012.



ÜYE GİRİŞİ